Операция „Риба“

Заглавие: Операция „Риба“
Автор: Петър Копанов (Гай Афраний Кота)
Издател: Ернор 2006

Докато четях „История на парите“, един пасаж относно премахването на връзката между долара и златния стандарт по време на управлението на Ричард Никсън ми се стори много познат. Скоро след това се сетих къде може да съм го виждал преди – а именно, в „Операция „Риба““ – и реших да проверя дали е така наистина. Че беше така, беше, но беглото проверяващо надзъртане в епилога на въпросната, където е въпросният цитат, неусетно прерастна в скоростен препрочит. В следствие на който реших и да нахвърлям някоя и друга приказка що за чудо е това.

Въпросното чудо е втора книга от Библиотека Тера Фантастика, и още преди да се появи в цяло книжно тяло през 2006та е публикувано, в две части и в доста по-кратък ранен вариант, в два последователни броя на списание Тера Фантастика пет години по-рано. Изданието в самостоятелно книжно тяло е много по-разширено и детайлно. А самата книга е забавна и същевременно провокираща силни размисли творба в не особено известния фантастичен жанр криптоистория. Разликата между алтернативна история и криптоистория, поне до колкото я схващам аз, е, че при криптоисторията не се изменя същинската история, а се променя начинът, по който се е случила, тоест как. Историята, чието „как“ е предмет на „Операция „Риба““, е на практика цялата антична история, пречупена през призмата на тайните служби и финансовите операции. Сюжетът, до колкото го има, представлява нещо като наръчник за управление, написан в мемоарна форма от Гай Афраний Кота (книгата е и издадена под това авторско име), префектът на римските тайни служби, иначе казано Тайната канцелиария или Sacra Scrinia. Предадена е почти цялата антична история – намесени са Египет, Вавилонското царство, Асирия, Персия, Гърция – и най-вече връзката на просперитета на дадената държава и златото, което притежава. И респективно, падението, когато въпросното отсъства. Паралелно с това върви и паралелна нишка на тема нуждата и ползата от тайните служби за управлението на една държава, вървят размишления на тема календар, мерки, теглилки, търговски и не само пътища чак до Индия и Китай, а също и разни „разкрития“ на тема как точно и от кого се е управлявала Римската Империя. А и не само, тук вече се говори и за религия, култове, жреци и всъщност образованост и трикове. Черешката очаквано е едноименната операция от заглавието, целяща да реши няколко от най-належащите проблеми на Рим, като между другото подмени еврейска религия с нещо, удобно на Рим. Този поглед върху появата на християнството на моменти е шокиращ, но пък не е като да не е правено и преди това, най-популярният пример бидейки Дан Браун. Само че поне на мен „Операция „Риба““ ми хареса в пъти повече, а по мащабност ми се родее със „Сътворението“ на Гор Видал, откъдето несъмнено е черпено силно вдъхновение.

„Операция „Риба““ е силно препоръчително четиво, макар и трудно откриваемо понастоящем. Под измислената история се крият не малко поводи за размисъл, по не една или две теми, и определено има какво да се разбере на тема управление на държава. Личи си и огромното количество събрана и осмислена информация, събрана и от исторически, и от художествени книги, две от които са вече споменатите „Сътворението“, „История на парите“, но аз поне хванах и силни влияния от Робърт Грейвз, не само от „Аз, Клавдий“, ами и от „Велизарий“. На чисто литературно ниво обаче има известна хаотичност, разказваното скача от място на място и на моменти е трудно за проследяване. Сигурен съм, че ако мине през една солидна редакция, която да изглади освен хаотичността и намиращите се тук там недооправени ръбове (като например при основаването на Рим или причините за гръцката колонизация) би се получило доста по-добре. А ако беше и под формата на истински роман, би било съвсем добре.

This entry was posted in books, history, Български. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *