История на парите

Заглавие: История на парите (от пясъчника до киберпространството)
Автор: Джак Уедърфорд
Издател: Обсидиан 2001

Той като пак не ме споходи вдъхновението за дълги писания, съвсем накратко. Заглавието на книгата мисля красноречиво описва за какво става дума, и да – това е една разходка във времето, проследяваща развитието на платежните средства в доста дълъг период, от раковините до съвременните виртуални валути. Последното разбира се не е съвсем точно, с оглед на факта, че „История на парите“ е публикувана през 1997ма за първи път, а българското издание е от 2001ва. Тоест въобще не става дума за еврото и за биткоините, например. Въпреки това обаче смятам, че книгата е полезна и несъмнено заслужава да бъде прочетена.

В стегната форма, с пестеливо задълбаване в детайли, Уедърфорд проследява възникването, укрепването и бъдещето на парите, пазара и паричната система. В три части – метални пари, хартиени и електронни – са предадени появата и изчезването, а понякога и просто западането, на различни платежни средства или различни монети и/или валути. Редом с това върви и разказ каква е връзката между парите и създаваните от тях икономически условия от една страна и провежданите политики от друга, като резултатът нерядко е точно обратното на желания. На мен лично сякаш най-много ми бяха интересни частта за обезценяването на металните пари с намаляването на съдържанието на ценните метали и теглото в различните периоди, а също до какво води прекаленото обезценяване на парите, например от твърде много отпечатани количества – а именно, инфлация, понякога стигаща до трагични нива; живяхме го 96-97ма от първите редове. Също и защо и как се налагат на места чужди валути (когато местната е нестабилна), как се появяват понякога нови, как са се оформяли валутните курсове и как са се променяли. И най-вече, промените в самата стойност на парите и зависимостта им от златото или липсата й.

Като цяло, силно полезна книга, но може би леко скучна. Не мисля, че беше написана достатъчно увлекателно, както и на моменти откровено ми тегавееше, обаче понякога това е цената на по-смислените книги. А тази определено е такава, и определено мисля, че е редно да бъде прочетена от повече хора.

This entry was posted in books, history. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *