1914-1918 История на Първата световна война

Заглавие: 1914-1918 История на Първата световна война
Автор: Дейвид Стивънсън
Издател: Рива 2008

След „Лунатици“ ми се стори добро решение така и така съм заченал началото на ПСВ, да взема да продължа и със самата нея, а какво по-логично продължение от книга със заглавие „1914-1918 История на Първата световна война“, особено след като така или иначе я имах. Бях я купил преди няколко години, покрай един период на усилен интерес към Втората световна война, но явно не бях на подходящата вълна и така и не я довърших тогава. Сегашното четене също не беше леко и бая се проточи, близо два месеца. Както се оказа, не само вълната е била причината тогава, но от това не бива да следва извод, че книгата е лоша. Защото не е, но се оказа, че има някои неочаквани особености.

Заглавието мисля е достатъчно красноречиво за какво става дума в книгата. Особеното е, че всъщност фокусът не е толкова върху самите бойни действия, а върху политическите, социални и най-вече икономически събития и процеси, случили се преди, по време и след четирите години и четири месеца. Икономическата страна може да се приеме даже и за централна тема и като такава поне за мен е достатъчно обстойна и изчерпателна, за да обхване и обясни случващото се на фронта, а и особено в тила, включително и за някои от ключовите решения, довели до големите касапници при Вердюн, Сома и Ипр. В тези случаи политическата обосновка също спомага за обяснението какво защо се случва, като цели офанзиви се предприемат само и единствено да бъде задържан съюзник във войната, без да сключва сепаративен мир. От тези фокуси, текстът работи чудесно и някои неща се изясняват малко по-категорично, например решенията на Дъглас Хейг, които поне получават обосновка. Същото важи и за отсрещната страна, но разбира се в по-малка степен. Акцентът типично за британски автор е върху Британия, но погледът върху Франция, САЩ и в по-малка степен Германия също е обстоен. България очаквано се споменава рядко и само когато е неизбежно, като не се навлиза в особени детайли. Не че ми беше приятно от този факт, но явно е крайно време да се направи някоя друга преоценка в ролята ни в световната история (и да се спре с митовете покрай Дойран, която за нас е от значение, но за останалия свят и в частност за съперниците там – далеч не толкова). Поне за мен липсата на акцент върху самите военни действия беше изненадваща, и то не съвсем в приятния смисъл. Също и върху техническото развитие не се набляга достатъчно, пак по мое мнение. Докато за танковете например има обосновки, включително недостатъците им, то за авиацията почти не се коментира, а за наченките на въздушни боеве и дума не става. Тоест за различни модели самолети се споменава най-вече покрай бомбардировките, а за Червения Барон и колегите му и от двете страни например и дума не се обелва. От друга страна, може би е прекалено да искам всичко само в една книга.

Това обаче, което затлачи четенето, беше тежкият авторов стил на писане (но може и от превода да е, не съм сигурен). Самата тема на „1914-1918 История на Първата световна война“ не е лесна, но и текстът някак не предполага вглъбяване. Със смесени чувства съм и относно реализацията на периода от началото на 1915та до пролетта на 1917та не по хронология, а по теми (цели, икономика, индустрия, политика, морски блокади). Резултатът със сигурност е по-голяма обективност, но пък страда повествованието. Всъщност именно този период толкова ми се провлачи във времето четенето. Българското издание от своя страна определено страда от липса на редакция и достатъчна коректура. Грешките не са една или две, странно свършващи или звучащи недовършено изречения има тук там, и не мисля, че това е редно, въпреки големия обем. Но отвсичкото изброено не бива да следва, че книгата не си заслужава четенето. Всъщност е точно обратното, но е добре човек да е наясно какво да очаква, аз определено не бях. Може би някой ден ще си допълня пропуските с някоя книга, акцентираща повече върху чисто военната част, стига да намеря подходяща.

This entry was posted in books, history. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *