Антология “Галактики”

Заглавие: Антология “Галактики”
Автор: Сборник
Издател: Колибри 2015 (електронно издание)

Антология “Галактики” е сборник с разкази от български автори, отличени, според издателската анотация, в четирите конкурса за кратък фентъзи и фантастичен разказ, проведени през 2013 и 2014 г. В електронен формат е налична на сайта на издателството тук – http://www.colibri.bg/knigi/1143/kolektiv-antologiq-galaktiki

Повечето разкази поне на мен ми се сториха не особено забележими, като цяло съм чел по-силни и антологии. Което не следва да се разбира, че са лоши, но много бих искал да се запозная с какво са били в конкуренция. За разказите накратко:

• “История с некроманти, слуги и злодеи”, Калоян Захариев – Ето това е разказът за Лазар и Григор и случаят с хотела, за който стана дума в предния пост. В кратката форма тези двамата са доста по-забавни, и разказът е сполучлив.
• “Е-убийства”, Георги Малинов – Георги Малинов, по мое мнение, е сред най-талантливите и пълни с идеи родни автори в сферата на фантастиката. Този разказ е сравнително кратък (в сравнение с „Вирт“, например), но пък засяга проблеми, с които фантастиката се заиграва отдавна – човекоподобни роботи сред хората, както и с някои юридически проблеми при престъпления с участието на такива.
• “От едно кълбо прежда”, Христина Панджеридис – странна история, но по-скоро тъжна, за малко момиче, загуба и изолация в собствен свят.
• “Разказ за некроманти, слуги и демони и други неща”, Калоян Захариев – и пак Лазар и Григор, за сметка на това в доста слаб текст, „гостуващ“ в други авторски вселени.
• “5% веселост”, Константин Николов – един от слабите и недоизказани разкази. Интригуваща идея за кол център за споделяне в бъдещето, но слаба и предвидима реализация.
• “Октан”, Гален Иванов – постапокалиптична история за свят, приличащ на такъв след победилия Бътлъров джихад, но преди да са излетели в космоса. Малко утопичен завършек.
• “Вграждане”, Христина Панджеридис – трактовка на тема народни поверия за вграждане на сянка и какво би станало при евентуален развод в последствие. Всъщност, както и “От едно кълбо прежда” от същата авторка, малко странен и психологически.
• “Те са”, Адриана Пенчева – вече използвана доста идея на тема контакт с непознати видове и проблемите с неразбирането между човека и тях.
• “Търговецът на сънища”, Стоян Цветанов – не съм сигурен, че го разбрах, не съм сигурен и че ми допадна. Много потискащ текст, който страда от проблеми с коректурата, на няколко места цели изречения са слети без интервали между думите.
• “Бягай, Лора”, Димана Сотирова – ами, бъдещето, планети, колонизирани на национален принцип, използвана легенда, с която не съм се запознавал досега. Не беше лош.
• “Съгласно 13-ти раздел на банановата инструкция”, Ивана Вълкович и Самуил Лянов – отново се използва позната идея, която съм виждал при Андрея Илиев и Николай Теллалов, а именно приказките като последствие от посещение на извънземни сред неразвита цивилизация. Приятен и донякъде забавен, заиграващ се повече с приказките на братя Грим, от колкото с български.е
• “Подпишете двата екземпляра”, Никола Николов – леко сатирична история на тема борбата с тероризма в бъдещето. Малко хаотично реализирана, обаче.

This entry was posted in books, sci-fi, Български, разкази. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *