Dragon Keeper

Заглавие: Dragon Keeper
Автор: Робин Хоб
Издател: Harper Collins 2010

„Dragon Keeper“ е първа книга от квадрилогията Rain Wilds Chronicles на Робин Хоб, която към настоящия момент все още не е превеждана на български. Съществената част от сюжета се развива хронологично след събитията от трилогията „Шутът и убиецът“ (The Tawny Man) и е следствие от някои събития там, но самата история е по-скоро продължение на „Сагата за живите кораби“ (Liveship Traders) и в самото начало започва почти в края на Ship of Destiny, с навлизнето на морските змии нагоре по Дъждовитата река, зимуването им в пашкули и последващото излюпване на новите дракони. Само че с твърде малко водачи, помнещи добре жизнения цикъл на зимуване, какавиди и грижата за тях, както и предвид късното започване на процеса, новоизлюпените дракони са слаби, деформирани и недоразвити. С годините положението им се влошава, нито един не успява да полети и с течение на времето договорката между Тинтаглия и търговците от Бинград и Дъждовитата река започва да тежи все повече и повече на последните. До степен да започнат да я неглижират и все повече да влошават грижите си към все още недоразвитите дракони. Само че драконите са интелигентни същества и успяват даизмислят план, който да ги измъкне от това положение – чрез ловка манипулация успяват да внушат на грижещите се за тях, че беглият спомен за древния град Келсингра е чиста истина и че искат да го преоткрият и да се оттеглят там. В резултат е сформирана експедиция, целяща да подпомогне драконите, да се отърве от най-отритнатите и деформирани представители на населението на Дъждовитата пустош, и както и евентуално да се добере до съкровищата на Келсингра.

Въпреки че основната тема са дракони, по-голямата част от действието минава през хората. Водещите гледни точки са няколко, като най-съществените са две. Първата е тази на Тимара от град Трехог край Дъждовитата река, силно деформирано още при раждането си момиче, спасено от изоставяне само заради баща си (който между другото е силно симпатичен персонаж и чудесно проявление какво значение отдава Робин Хоб на родителските грижа, отдаденост и любов), която е част от гледачите на дракони, изпратени да се грижат за тях в пътя им към Келсингра. Втората е на Алис Кинкарон, по мъж Финбок, от Бинград. Самоук експерт по дракони, но пък за сметка на това доста компетентна по темата, тя е обвързана в нещастен брак с Хест Финбок, богат и влиятелен наследник на солиден търговски род. Озовала се в Дъждовните земи (Rain Wilds) по собствена воля в следствие на клауза в брачния договор, позволяващ й това пътуване, тя се присъединява почти импулсивно към експедицията, водена от силното си любопитство по отношение на драконите и всичко около тях. Сред останалите персонажи се открояват Седрик, приятел от детинство на Алис и секретар на Хест, който е играл доста съществена роля в брака между им и не само; Лефтрин, капитан на живия кораб Тарман, който обаче е по-скоро баржа и не може да говори, както и драконовата кралица Синтара. Типично за Хоб, персонажите са изпипани и до голяма степен логични, но за разлика от другите й серии този път не са достатъчно интересни и интригуващи. Което е проблем, защото всъщност героите са най-силното „оръжие“ на Робин Хоб.

Друго, което беше по-различно спрямо предните серии, беше нетипичното young-adult настроение. Предишните сякаш бяха по-ориентирани към зрели читатели. Но най-големият проблем е, че „Dragon Keeper“ твърде категорично крещи, че е първа част от поредица и историята поне за момента е още в началото. Краят дойде малко насред нищото и е безкомпромисно от категорията “… to be continued”. Ясно се очертава тенденция първата книга от всяка серия на Робин Хоб да е въвеждаща, но досегашните поне имаха някакъв завършек. От всичко изброеното обаче не бива следва, че книгата е лоша. Просто е твърде изявена първа част от нещо, което има потенциала да е интересно, но на този етап е рано да се каже. Ще си извадя категорично мнение като приключа с поредицата до край.

This entry was posted in books, fantasy. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *