Вино от глухарчета

Заглавие: Вино от глухарчета
Автор: Рей Бредбъри
Издател: Народна Младеж 1979

Странно е как не мога да намеря точните думи, които да опишат отношението ми към „Вино от глухарчета“. Книгата ми хареса, при все, че вървеше доста бавно, и на моменти твърде картинният стил на написване ми идваше прекален – за да изчезне неприятното усещане буквално страница по-късно с нещо прекрасно.

Изненадващо, това не е точно роман – по-скоро става въпрос за сборник с кратки разкази, с общо място на действие, измисленият Грийн Таун, Илинойс, и представени директно през очите на 12 годишният Дъглас Споулдинг, или обвързани към общото с негово косвено присъствие в тях. Общата нишка е лятото на 1928ма година във въпросния град и възприемането им от Дъглас и брат му Том.

И преди съм казвал, че се възхищавам на Рей Бредбъри как успява да улови нишките на детската психика и да ги прехвърли на хартия. За трети път успява да ме убеди, че му се получава отлично, може би заради факта, че това е силно автобиографична творба. Имаме пред себе си текст, в който едно дванадесетгодишно момче в рамките на едно лято установява, че е живо (и колко е прекрасно това!), сблъсква се с раздели, смърт и открива собствената си смъртност, редом с ред други очеотварящи случки и срещи с всевъзможни типажи, някои от които бих искал да познавам лично. Предното изречение може да звучи мрачно, но всъщност в книгата има всичко, като в самия живот, но преобладаващото е оптимизмът, както и вярата в бъдещето. И как няма да е зареждаща вярата, че следващото лято ще е още по-прекрасно от изминалото прекрасно такова? Някъде в ревютата в Goodreads беше споменато понятието „ритуал на прехода“ – и действително, за Дъглас това лято е точно такова, преходно, за него светът няма да е същият вече, както и той няма да е. Но пък това ще е за добро, което е важното в случая.

Надали бих могъл да измисля още нещо смислено, което да кажа, затова няма и да опитвам – просто прочетете книгата, без значение на каква възраст сте. И връстниците на Дъглас, и по-големите ще открият по нещо за себе си в нея.

This entry was posted in books. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *