Генометрия

Заглавие: Генометрия

Автор: Сборник с разкази, съставители Гарднър Дозоа и Джак Дан

Издател: ЕГИ 2002

„Генометрия“ е типичен сборник с разкази от различни автори – има и много добри попадения, има и пълни бози. За щастие последните не надделяват, но за беля и първите нямат надмощие, та като цяло, средна работа. Малко по-подробно следва.

„Генометрия“ е един от няколкото преводни сборника под съставителството и редакцията на Гарднър Дозоа и Джак Дан, които се появиха у нас в началото на първото десетилетие на новия век. Всеки от тях е с отделна централна тема, този път на фокус са биотехнологиите и генетиката. Сред авторите има както утвърдени имена, така и някои напълно непознати ми. С част от последните ще си останем непознати.

 • „Нeвидимaтa cтрaнa“, Пол Маколи –  откриващият разказ е слаб. Писан сякаш по шаблон, с гадното начало, предвидимия обрат и финалната магическа пръчка, която обръща всичко и поставя реалността на пътя на промяната за добро като във филм. Добавяме към това и силната лява подплънка и резултатът съвсем не е добър.
 • „Гocтoприeмния ocтрoв“, Фредерик Пол – вторият разказ е на сходна тематика като първия, а именно учен-генетик минал ренегат и самостоятелно решил да променя света, обаче класата и опита на Фредерик Пол пренасят нещата на съвсем друго ниво. Много подобни елементи и развитие на сюжета, обаче когато е пипал майстор, резултатът е съвсем различен и много по-приятен. Разказът е много добре написан, сюжетът всъщност тръгва от съвсем разлино място и цялата история е интересна.
 • „Плявa“, Грег Егън – по-скоро безлична история, която започна добре, задълба в един момент и свърши наникъде. Жалко, защото идеята за самозакрепящата се екосистема и мястото на действие в южноамериканските джунгли и сепаратизма там обещаваха нещо интересно.
 • „Нaдeждни cтрaтeгии зa мeниджърa oт cрeднo нивo“, Ейлийн Гън – може би най-слабото нещо в този сборник. Скучно и досадно, нито откъм история, нито откъм персонажи има с какво да впечатли.
 • „Дoбрo e c oриз“, Джон Брънър – Джон Брънър е друг от опитните автори в сборника и това си личи. С действие, развиващо се в екологично катастрофирал и изпитващ затруднения с изхранването Китай, една неочаквана находка при полицейска проверка на контрабандно пренасяно животно може да се окаже решение на проблемите с изхранването. Ако преди това не се окаже нещо съвсем друго, какъвто е случаят. Едно от най-добрите попаденя в сборника.
 • „Пoтънaлитe грaдини“, Брус Стърлинг – един от малкото разкази тук, които не се развиват на земята, а на системно тераформирания Марс. Прилична история, занимаваща се с насилствено налагани екосистеми и съпротивата между тях.
 • „Другият бряг“, Дж. Р. Дън – един от разказите, занимаващи се с нахлуване в човешкия геном и създаване на базирани на промяната вируси за неприятни цели. Също и един от най-добре написаните, въпреки приликата с филм (впрочем това е един от малкото случаи, в които филмовостта не дразни). Още един от фаворитите ми в сборника, ако не и най-доброто.
 • „Нaпиcaнo в кръвтa“, Крис Лоусън – смесени чувства отново. Не обичам исляма, меко казано даже, но с оглед на финалното развитие виждам логиката. Както и тънката нишка на тема непредвидени последствия от непроверени намеси върху кръвните клетки.
 • „Флeйтaтa нa Пaн“, Брайън Стейбълфорд – интересна комбинация между Питър Пан от една страна и „Великият бог Пан“, от друга, занимаваща се с проблемите с пренаселването и контрола върху него с изкуствени средства. Всъщност е хубава, макар и малко потискаща история.
 • „Кaмшичнaтa oпaшкa“, Робърт Рийд – не съм сигурен, че го грокнах този разказ. Идеята явно е размисъл на тема полов диморфизъм в някакво далечно общество без мъже, но пак, изобщо не мисля, че го разбрах.
 • „Плaнeтa нa имe Шaйoл“, Кордуейнър Смит – за пореден път съм с много смесени чувства, за тази история също, основно заради откровено неприятния графизъм. Другата история, развиваща се на чужда планета. Все пак беше добре написана и се прочита бързо.
This entry was posted in books, sci-fi, разкази. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *