Изтръгнати от корен

Заглавие: Изтръгнати от корен

Автор: Наоми Новик

Издател: Екслибрис 2016

Историята започва познато – село в близост до опасна гора и пазещ го змей, който за помощта си взима девойки в отплата. Различията идват почти веднага – змеят не е истински змей, а магьосник, опасността е съвсем реална и изключително коварна, а девойките не биват изядени или пипнати по никакъв начин, а след десет години даже биват освобождавани и пускани да си търсят щастието по света със солидна зестра. Действието започва малко преди поредното взимане, по време на което вместо очакваният логичен избор е взето съвсем различно момиче, главната героиня Агнешка, която се оказва изключително надарена в магията. Което е съвсем навременна случка, защото белите дебнат буквално зад ъгъла.

Това е първият ми сблъсък с Наоми Новик. Навремето, когато серията Темерер започна да се появява на български, не бях „узрял“ за Наполеоновите войни, а когато „узрях“, вече беше очевидно, че издаването няма да бъде завършено, така че и не започнах. Сега след тази първа среща съм със силно смесени чувства, като не знам кое точно преобладава. Но да караме поред.

Хубавото е, че „Изтръгнати от корен“ всъщност е изключително лека за четене книга и се минава много бързо, в моя случай по-малко от три вечери. Сюжетът е завършен, продължение засега няма и всичката галимация се случва в рамките на една книга – в наши дни и това е огромен плюс.  Светът в нея, макар и мързеливо направен –очевидно действието се развива в някаква алтернативна версия на Полша, все пак Новик е с полски корени – всъщност е интересен, особено Леса (опасната гора от първото изречение). Магията се вписва добре, различните подходи към нея, също. Цялата книга навява и приятни асоциации с немалко творби на други автори, но тук почват и проблемите.

Полските влияния в светостроенето веднага будят асоциация с най-популярното полско четиво понастоящем, серията „Вещерът“, но освен за нея, докато четях ми се пробудиха асоциации с поне три други. На първо място, началото, с обучението в кулата, адски напомняше началото на „Придворния убиец“ на Робин Хоб, с тази разлика, че тук всичко беше предвидимо в каква посока ще отиде и баш там отиде. Известно време се чудех на какво ми напомня светът, и изведнъж ми прищрака нещо позабравено – трилогията за Дерините на Катрин Курц, но също така и в по-голяма степен „Червеният рицар“ на Майлс Камерън, където конфликтът с Дивото много силно наподобява този в „Изтръгнати от корен“ с Леса. Да кажем, че моментът с приликите не е нещо неочаквано, но все пак се набива на очи. По-големият ми проблем на мен всъщност беше, че книгата определено е с целева група тийнейджъри, и в частност тийнейдржърки. Откровено казано, все да ми идва нанагорно от целия този безкраен поток young adult книги с женски главни персонажи, особено когато са омешани и с модерни в наши дни политкоректни тенденции. Такива имаше и тук, но ще спра дотук, защото не ми се навлиза в детали и нямам нерви за разправии. Ако си бях направил предварителната подготовка и бях узнал, че става дума за young adult четиво, нещата щяха да са съвсем други, но може би нямаше и да я прочета. А дори и само заради описанията на Леса все пак имаше смисъл, както и за все още далеч от баналните полски фолклорни елементи. Но явно съм надраснал възрастта, в която този тип книги биха ме спечелили.

В крайна сметка обаче, продължавам да съм раздвоен в мнението си. От една страна имаше какво да ми хареса, от друга, немалко неща ме подразниха. Идеята на Наоми Новик по този начин да запознае дъщеря си с приказките от Полша, с които е израснала, е чудесна и достойна за похвали, защо е нужно да им придава съвременни тенденции не стана ясно. Сигурно ще прочета и „Сребърна приказка“, следващата книга на Наоми Новик от този тип, така или иначе я имам, но намирам за притеснително, че вместо да изпитвам желание да го направя, по-скоро истински желая Майлс Камерън да беше по-кадърен писател, защото неговата трактовка сякаш ми допадна повече.

This entry was posted in books, fantasy, Young adult. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *