Испански морски новели

Заглавие: Испански морски новели
Автор: Сборник разкази, различни
Издател: Издателство „Г. Бакалов“ — Варна 1981

Преди няколко години за първи път попаднах в Читанката на сборниците „Световни морски новели“ на различните държави, издавани през 70те и 80те години на миналия век. От тогава прочетох общо три, като „Испански морски новели“ е третата. За съжаление, не ми покри очакванията и по-скоро не ме впечатли.

Сборникът съдържа общо двадесет и шест истории, с различна дължина и изненадващо не особено високо качество. Дали се дължи на неизяснени критерии при подбора, дали на факта, споменат в предговора, че испанските писатели късно откриват морето като тематика, не се наемам да кажа. Всъщност в немалко от новелите морето присъства само косвено, като някакъв съвсем далечен фон, върху който да се развие съвсем обикновена история. Не очаквах точно такова отношение. „Царят на зенните“ от Ана-Мария Матуте и „Героична суета“ от Алфонсо Виляр пък изненадващо се пласират сред фантастичните жанрове, като първият много прилича на творенията на Лорд Дансени, а вторият е хумористичен, с доста силен сатиричен елемент по отношение на испанското отношение към живота. Всъщност този последният сякаш най-много ми допадна.

Не съжалявам, че четох „Испански морски новели“, но очаквах доста повече. До момента, от трите сборника най-много ми допаднаха френските разкази.

This entry was posted in books, мореплавателски, разкази. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *