Операция „Ватерло“

Заглавие: Операция „Ватерло“
Автор: сборник с разкази, съставител Георги Крумов
Издател: Военно издателство 1986

Това е сборник с наглед научно фантастични разкази от автори от бившия социалистически блок, с наглед общ фокус войната и мира, обаче не се наемам да кажа до колко това последното би могло да се каже, че е вярно. Историите са общо двадесет, с различна дължина и разбира се качество, като прави впечатление, че няколкото от български автори са най-обемни, стигащи до над 40 страници (от общо 288), а немалко от преводните са по 6-7. Изводите да си ги прави всеки сам.

Историите от български автори са общо четири. Освен съставителя Георги Крумов са представени още Емил Манов, Любен Дилов и Светослав Славчев. Последният е представен с „Двубой с Касандра“, история, позната и от адаптацията си в поредицата Янтар в „Дъга“. От преводните, най-добро впечатление ми направиха тримата полски автори, от един от които, Валдемар Балдхед, е и едноименният разказ „Операция „Ватерло““, много приятна time-фантастика на тема битката при Ватерло и завършваща с хитър двусмислен край. Останалите истории са с вариращо качество, от приятни до лесно забравими, и разнообразни като жанр и има и хумористични, и по-сериозни. Като става дума за руските автори, не мога да се отърва от усещането, че така и няма да престанат с предъвкването на Втората Световна Война – поне два от разказите дъвчат тази тема, като единият е по-скоро история за призраци, от колкото фантастика. Трудно ми е да си обясня защо е включен.

Изданието е от 1986та и е трудно откриваемо в момента. Аз лично се сдобих с него случайно, даже не знам коя поред ръка, но не съжалявам, че му отделих време. Не съм сигурен обаче колко и как бих го запомнил от тук нататък.

This entry was posted in books, sci-fi, разкази. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *