Разходката на Пан Броучек из XV столетие

Заглавие: Разходката на Пан Броучек из XV столетие
Автор: Сватоплук Чех
Издател: Еднорог 2007

Оказа се, че това е трето издание на „Разходката на Пан Броучек из XV столетие“, а самият текст е писан през 80те години на 19 век – нещо, за което нямах никаква представа когато добавих „Разходката на Пан Броучек из XV столетие“ към кошницата покрай една промоция на издателство „Еднорог“ преди известно време. По една или друга причина, стигам до нея чак сега.

Пан Матей Броучек е обитател на Прага от 19 век – домопритежател по „професия“, т.е. съвсем очевидно издържащ се от наемите там, порядъчен страхливец, завистливец и като цяло малко неприятен за познаване човек, но за сметка на това голям любител на хубавото похапване и пийване. Една юлска вечер, порядъчно подпийнал, неизвестно как попада в тъмен и тесен тунел, който вместо обратно в пивницата го отвежда в Средновековна Прага от 1420та година, насред разгара на хуситските войни и обсадата на защитавания от хуситите на Ян Жижка град от войските на император Сигизмунд. Ситуация, в която свикналият с удобствата на 19ти век Броучек хич не се чувства в стихията си и от което се оплаква многократно. А в следващите часове ще преживее паметни за чехите събития и сражения, ще се срещне лично с редица ключови личности от онова време и ще се озове в не една или две ситуации, в които да спасява кожата си. А в последната от тях може и да не успее.

Жанрово книгата е сплав от исторически роман, хумор, малко сатира и фантастика в частта с пътуването назад във времето. Не са отделни разкази, както видях коментари тук-там, а цялостна история, която обаче се явява втора за Пан Броучек и явно основното му описание е в първата такава, която е за разходка до Луната. Тук бяха интересни паралелите между Прага от 19 век, горе-долу близка на съвременната Прага (редица улици и места ми бяха познати) и тази от 15 век, показваща как се е променял градът и къде и какво се е запазило. Описанията на различните съперничещи си течения – таборити, хусити, католици – също бяха интересни. Сатиричният момент обаче беше добре завоалиран. До последно се колебах каква точно е идеята на Чех със страхливия еснаф Броучек сред борбените свободолюбиви пражани от 15 век, дали да осмее съвременниците си, или пък да ги стимулира да търсят по-активно независимостта си. Явно последните страници резюме на събитията са пълни с ирония на тема поведението на Броучек и подобните му и отношението им към патриотизма. А може и да не съм го разбрал правилно. Във всеки случай „Разходката на Пан Броучек из XV столетие“ е приятно и забавно четиво, което все пак подтиква към размисъл. Не е малко.

This entry was posted in books, history novel, sci-fi, сатира, хумор. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *