Войната на Старците

Заглавие: Войната на Старците
Автор: Джон Скалзи
Издател: Бард 2007

Анотация на издателството:
На седемдесет и петия си рожден ден Джон Пери прави две неща. Първото е да посети гроба на жена си. Второто — да постъпи в армията.
Добрата новина е, че човечеството вече е овладяло междузвездните полети. Лошата — че подходящите за живот планети са малко, а извънземните, готови да се бият за тях — много. Вселената, оказва се, е враждебно място.

Приятна военна фантастика, с не лоша заставка как се набират войниците на колониалните отбранителни сили – земни жители, навършили 75 години, постъпват в частите им, получават нови тела, приключват юридическото си съществуване на земята и биват хвърлени в едно постоянно меле с огромното количество извънземни съперници за ограниченото жизнено пространство сред звездите. Въпросните извънземни раси, при все многобройни уж, за бегло засегнати, като една две са по-добре описани.

Съвсем накратко – книгата ми хареса. Чете се леко, битките са добре описани, като е уцелен балансът да са хем интересни, хем да не са прекалени и досадни. Философски размишления и пасажи почти няма, освен тясно обвързани с военните реалии, също така описанията са умерени като количество и повечето са много добре вплетени в повествованието.

В авторските благодарност накрая изрично се споменава Робърт Хайнлайн, което е добре – в книгата силно си личи влиянието на „Звездни рейнджъри“, би могло да се каже и по-силна дума, но пък отсъстват милитаризма на Хайнлайн и социалната му обвързаност, което за някои сигурно е плюс. За мен отсъствието на добра философска подложка е по-скоро липса, но в случая не е проблем. Като цяло, приятна книга, вече започнах следващата, която също е преведена и издадена на български. Проблемът е, че има още, две които поне засега не са превеждани…

This entry was posted in books, sci-fi. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *