Картър & Лъвкрафт 2: След края на света

Заглавие: Картър & Лъвкрафт 2: След края на света
Автор: Джонатан Л. Хауърд
Издател: Екслибрис 2018

Втората част на приключенията на Даниел Картър и Емили Лъвкрафт започва няколко месеца след края на предишната, и в друг свят. Съвсем сериозно – след провала в края на първата част и разгъването на Гънката, светът, който двамата (тримата, с полицай Харелсън) познават, свърши и беше заместен от разгънатата си версия, тази, която навремето Рандолф Картър и Хауърд Лъвкрафт са предотвратили. А тази версия на света е доста по-различна, далеч не само заради факта, че вместо Провидънс съществува Аркам (и цялото Lovecraft county за гарнитура), а и заради факта, че в нея Студената война не се е случила, Втората Световна война е приключила много по-рано и с различен завършек, а другата най-голяма сила е Третият Райх, който не само, че е оцелял, но и е спечелил на изток, след като в един-единствен удар, обявен за атомна бомба, е унищожил цялото Политбюро в Кремъл, събрано под фалшив претекст, а на запад е сключил изненадващо отсъпчив и приемлив мир. Развитието е тотално различно от нашия свят – Германия се простира далеч на изток, Израел съществува в Мадагаскар, Холокостът не се е състоял в познатия си вид (жертвите са болшевики, комунисти и ред други, за които останалия свят е склонен да си затвори очите), Британия е без империя и в изолация, а Япония никога не е нападала САЩ. Социалните разбирания са доста различни, а политкоректността е съвсем друга – н-думата е нацист, а не негър.

Към момента, в който се озовават Картър, Лъвкрафт и Харелсън, каквито и наченки на студена война да е имало за към затихване и светът много прилича на познатия ни. Тримата съществуват и в този, но вместо в Провидънс живеят и някак оцеляват в Аркам. Поне до момента, в който Картър не се оказва въвлечен в охраната на съвместен германоамерикански проект в университета Мискатоник, а на Лъвкрафт й е подсказано, че притежава екземпляр от тайнствения и доволно опасен Некрономикон. От там следва дълга интрига, свързана с различните тайни служби и общества в Райха, експерименти и заиграване с непозволеното, случващи се с мълчаливото съгласие на американското правителство и съпротивата под прикритие на британското. Развръзката е на съвсем ново място, където има нещо много подобно на Гънката, а за финал тайнственият и определено не-човек адвокат Хенри Уестън, който още от първата книга манипулира събитията, има нова задача. Каква е тя, надявам се стане ясно когато се появи ненаписаната още трета книга.

Отново, каквото важи за първата част, важи и тук, с малката разлика, че към края всичко отива в посока екшън. Влиянията от Лъвкрафт отново са налице, референциите към други автори също, хапливият характер на Емили Лъвкрафт и той. Светът е интересен, определено бих се радвал да разбера повече как го вижда Джонатан Хауърд в този му вид, а също и дали ще успее да го развие и завърши удачно и адекватно. Възможностите са налице, остава да видим как ще се реализират, когато излезе следващата част – на запад, не тук. Както и да видим какъв ще бъде послевкусът след някой друг месец, особено предвид колко не особено приятен беше периодът, в който ги четох двете книги.

This entry was posted in books, fantasy, Horror, mystery, sci-fi. Bookmark the permalink.

One Response to Картър & Лъвкрафт 2: След края на света

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *