В царството на илюзиите

  • Заглавие: В царството на илюзиите
  • Автор: Амброуз Биърс
  • Издател: Изток Запад 2019

За беда или не, Амброуз Биърс не ми е познат като писател. От години имам получената като подарък „Речникът на Дявола“, обаче така и не съм я чел. Стимулът да посегна към „В царството на илюзиите“ беше появата й в близост до „Други Богове“ на Лъвкрафт, така че си ги купих заедно и прочетох една след друга. Интересно беше.

Биърс е американски писател от втората половина на 19ти век, творил в не един или два жанра. „В царството на илюзиите“ върви с поздаглавие Разкази за свръхестественото, така че податка какво е съдържанието има. И да, разказите вътре са точно на тема свръхестествено, под различни форми, но никога стигащо до ужаси в съвременния смисъл на думата. Разказите са в духа на историите за духове, познати от английските класици на 19 век, което е донякъде очаквано, но се развиват в Америка и готическата атмосфера в повечето случаи отсъства, което е добре. Освен класическите истории за духове има и доста по-загадъчни такива, както и любимото на авторите от по-миналия век заиграване с тайните и загадките на науката и свръхестественият аспект там.

Общо разказите са 29, а след тях има и набор от 34 басни, пълни с много елегантна ирония на места и изключително забавни. Може би най-познатото име от разказите е откриващият, „Един жител на Каркоса“, който е вдъхновението на Робърт Чеймбърс за историите на ужаса от „Кралят в жълто“, откъдето пък е и вдъхновение за Лъвкрафт. Трудно мога да посоча фаворит сред разказите, но пък не мога да посоча и някой, който да ме не ми е харесал или да ме е подразнил. Така че съм доволен и с удоволствие бих се запознал и с други произведения творчеството на Амброуз Биърс по някое време. Може би „Речникът на Дявола“, така или иначе я имам.

This entry was posted in books, Horror, Готически, разкази. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *